BESTEL
HIER UW
TICKETS

Uit het depot – in de spotlights!

September 2019

Uit het depot – in de spotlights

Een damesportret, met linten en bloemen omkranst. Om haar heen vijf scenes van adellijk vermaak: varen, picknicken, dansen, samen musiceren, en in de verte kijken. Een discreet dichtgevouwen en verzegelde potloodtekening, opgedragen aan “Prinses Cecile de Looz Corswarem, echtgenote van de toekomstige hertog Charles Leopold de Looz Corswarem”. Je zou bijna denken dat dit een stiekem kijkje is in correspondentie van een geheime bewonderaar, die zijn warme herinneringen op papier zette… Zoals wel vaker, is het niet met zekerheid te zeggen. Maar wie en wat zien we hier dan?

Dat dit een deftige dame is, blijkt al wel uit haar voorname houding, en ook haar naam is een hele mond vol: Jeanne Marie Cécile Hennequin d’Equevilly. In 1867 trouwde ze op 19-jarige leeftijd met toekomstige hertog Charles Leopold de Looz-Corswarem. Hoe kwam de tekening dan in de collectie van Kasteel Heeswijk terecht? Wellicht via baron Henri van den Bogaerde, die een aangetrouwde neef was van Charles Leopold.

Het huwelijk van Cécile en Charles Leopold verliep in meerdere opzichten tragisch. Zo werd het waarschijnlijk gesloten vanwege slechte financiële omstandigheden van Cécile. Het paar kreeg twee dochters, maar beiden hadden een verstandelijke beperking en hadden veel zorg nodig. En in 1892 kwam Cécile al op 44-jarige leeftijd te overlijden. In een onverwacht en mysterieus voorval werd ze dood aangetroffen in een Parijse hotelkamer. Over de precieze omstandigheden is niks bekend, dus over de toedracht kunnen we slechts speculeren. De tekening uit ons depot brengt haar in elk geval even weer terug in gelukkiger tijden!

 

 

Dit depotstuk met eigen ogen aanschouwen? Vanaf dinsdag 3 september in de Portrettenzaal/Salon  – Klik hier voor de Bezoekersinfo

  • Volop parkeergelegenheid voor auto’s en touringcars op de (gratis) parkeerplaats aan de N279, Kanaaldijk Noord! Neem de afslag Heeswijk-Dinter/Schijndel en volg de toeristische borden. De historische laan brengt je naar de hoofdingang van het kasteel: Route