BESTEL
HIER UW
TICKETS

Uit het depot – in de spotlights!

April 2019

UIT HET DEPOT, IN DE SPOTLIGHTS:

Deze maand:

maken we kennis met de daadkrachtige, statige heer op deze prent. Zo’n 225 jaar geleden bracht hij een bezoekje aan Kasteel Heeswijk, maar niet direct met goede bedoelingen. Franse legeraanvoerder Jean-Charles Pichegru, hier geportretteerd door Charles Howard Hodges, trok in 1794 tijdens de Eerste Coalitieoorlog met een leger door Nederland. Pichegru deed in september van dat jaar ook kasteel Heeswijk aan. Hij veroverde het en maakte het tot zijn hoofdkwartier, om van daaruit in oktober 1794 ook Den Bosch in te nemen.

Deze prent is uit 1795, toen Pichegru de rest van Nederland ook had ingenomen. Vandaar die zelfverzekerde blik dus!

Aan Pichegru’s bezoek aan Nederland danken we de uitdrukking “Wat nu?, zei Pichegru”. Volgens de overlevering vroeg Pichegru zich dit af toen hij eind 1794 oog in oog kwam te staan met de grote rivieren in Nederland. Hoe moest hij zijn leger daar langs krijgen? Uiteindelijk bracht winters weer de oplossing: door een uitzonderlijk strenge vorst, kort nadat Den Bosch was ingenomen, vroren de rivieren dicht. Toen konden de Franse troepen oversteken en in de volgende maanden de rest van Nederland innemen.

Deze periode, het einde van de 18e en begin van de 19e eeuw, was een turbulente periode in de Nederlandse geschiedenis, waarin het land in korte tijd allerlei verschillende besturen kende. De maker van Pichegru’s portret, Charles Howard Hodges maakte het allemaal mee. Sterker nog, hij maakte portretten van de kopstukken van elk van deze besturen. Van Oranje of Fransoos, zoals Pichegru, het maakte Hodges niks uit. Dit ‘van meerdere walletjes eten’ werd Hodges overigens verder niet kwalijk genomen. Integendeel, hij was erg geliefd bij de elite en vervulde vele portretopdrachten, zowel in prent als schilderij. Ondanks zijn Engelse afkomst was hij in zijn tijd een zeer gevierd portretschilder in Nederland.

Het krachtige portret van Pichegru maakt waarschijnlijk wel duidelijk waarom!

 

 

 

Deze prent is de hele maand April in de Ridderzaal tentoongesteld.