BESTEL
HIER UW
TICKETS

Uit het depot – In de spotlights

Mei 2019

Uit het depot – In de spotlights:

Deze bijzondere aquarelschets toont kasteel Heeswijk vanuit het noordwesten, in zachte kleuren en vlotte lijnen. Links zien we de middeleeuwse hoofdburcht en toegevoegde zuidvleugel. Die waren ooit bedekt met witte bepleistering, zoals hier nog te zien is. Rechts, niet ingekleurd, staat de IJzertoren. Ook zien we nog een deel van de bogengalerij tussen de IJzertoren tot de Wapenzaal, die zelf is verstopt achter de hoofdburcht.

Wie maakte deze schets van kasteel Heeswijk? De tekening is niet gesigneerd, maar op de achterkant staat in dun potlood gekriebeld: Derkinderen. depot mei 19aAntoon Derkinderen was een veelzijdig beeldend kunstenaar, in 1859 geboren in Den Bosch. Hij maakte naast schilderijen en tekeningen ook monumentale muurschilderingen, ontwerpen voor glas in lood, en liet zich graag inspireren door de Middeleeuwen. In 1907 schopte Derkinderen het tot hoogleraar-directeur van de Rijksacademie van Beeldende Kunsten te Amsterdam.

Zou Derkinderen deze aquarelschets dan even snel gemaakt hebben tijdens een wandeling door de omgeving van kasteel Heeswijk? We kunnen het niet met zekerheid zeggen, want de aquarel van kasteel Heeswijk lijkt stilistisch wel wat grover dan zijn andere waterverfschetsen.

Dat Derkinderen wel in Heeswijk is geweest, bewijzen verschillende schilderijen van zijn hand. Zo portretteerde hij in 1883 abt Adrianus Ceelen van de abdij van Berne. Een ander schilderij van zijn hand zou twee Norbertijnen uit deze abdij tonen in de Ridderzaal van kasteel Heeswijk. En tenslotte schilderde hij vermoedelijk ook in opdracht van de familie Van den Bogaerde de legende van Ridder Robbert van Heesewic en zijn dochter Kunegonde. Dit dynamische schilderij toont het verhaal in vijf episodes, met het wapen Van den Bogaerde prominent in beeld. Een reproductie van dit schilderij is te bewonderen in de IJzertoren van kasteel Heeswijk.

Hoe dan ook, of het nu een echte Derkinderen is of niet, de tekening geeft een prachtige, vlotte impressie van het kasteel. Daar krijg je spontaan zin in om het in het echt te bewonderen!

Dit depotstuk met eigen ogen aanschouwen? Vanaf dinsdag 7 mei in de Ridderzaal – Klik hier voor de Bezoekersinfo