BESTEL
HIER UW
TICKETS

Open Monumenten Dag – zondag 15 september

Zondag 15 september 11 - 17 uur

Plekken van plezier

Dans en muziek op Kasteel Heeswijk

Kasteel Heeswijk staat op Open Monumentendag in het teken van de historische adellijke dans. Vanuit Groningen komt de hofdansvereniging Plaisir Courtois om de hele dag te dansen en te flaneren.

Drie perioden worden gepresenteerd. In de zestiende eeuw was het kasteel nog een woonhuis van de hoge Brabantse adel. Deze edellieden en hun dames dansten in rijke kostuums en deden bijvoorbeeld een krachtige zwaarddans. In de achttiende eeuw, de pruikentijd, was het kasteel een buitenhuis van de Bossche burgemeestersfamilie Speelman. Hoepelrokken en gepoederde pruiken gaven de toon aan. Er werden menuetten gedanst. Tenslotte is er de negentiende eeuw, de tijd van walsen en polka’s. De nieuwe familie die het kasteel zo verfraaide, de baronnen Van den Bogaerde van Terbrugge, droegen plechtig zwart en hoge boorden. De dames kleedden zich voor het bal in lange galajurken.

De dansers van Plaisir Courtois begeven zich tussen het publiek en kunnen alles vertellen over hun kostuums, de geheimen van de waaiertaal en natuurlijk de bijzondere dansen die bij elke periode horen. Ze dansen in de Salon en Ridderzaal.

Het Haydn Orkest Kasteel Heeswijk geeft gedurende de hele dag concerten in de Wapenzaal met oorstrelende muziek. Dirigent Jos de Hoon weet over de diverse componisten boeiende feiten te vertellen. De bezoeker van kasteel Heeswijk wordt op deze dag werkelijk getrakteerd op cultuur.

Zondag 15 september: gratis entree.  Programma Open Monumentendag 2019 Bernheze

Parkeren (2 euro) : volg de toeristische borden naar parkeerplaats van Kasteel Heeswijk aan de N279.