BESTEL
HIER UW
TICKETS

Koffieconcert in de Wapenzaal Renaissancekoor “Compagnie Dufay”

zondag 30 juni 2019 - 12.00 - 13.00 uur

 Renaissancekoor “Compagnie Dufay” (Nijmegen) o.l.v. Jan Groos

Triste España, muziek uit de Spaanse Gouden Eeuw 1500

Vocalisten: Marian Groos, Agnes van der Linden, Hilde van Houdt,  Annelies Fransen, Ton Groos, Wim Harmsen

Instrumentalisten: Floris-Jan van der Voort (vedel), Theo Helmer (vedel, blokfluiten), Jan Groos (blokfluiten), Ton Groos (slagwerk).

Muzikaal wordt de zestiende eeuw in Spanje wel aangeduid als ‘El siglo de oro’, de gouden eeuw. Meestal bedoelt men dan de tweede helft van die eeuw, toen de Spaanse (kerk)muziek onder invloed kwam van de Vlaams-Nederlandse polyfonie: coryfeeėn als Tomas Luis de Victoria en Cristóbal de Morales studeerden in Rome en kwamen daar in aanraking met de Nederlandse componeertrant. Maar in de eerste helft van de zestiende eeuw kende Spanje een niet minder glorieus muziekleven, gebaseerd op inheems-Spaanse muziektradities, waaronder niet in de laatste plaats die van het (voormalig-)moorse Andalusië.

De Compagnie Dufay laat iets van die muzikale rijkdom horen in het programma Triste España, het diepbedroefde Spanje. De titel is ontleend aan een lied dat de belangrijkste componist van deze periode, Juan del Encina, schreef bij de dood van de toenmalige kroonprins van Spanje, de piepjonge Don Carlos. Veel van de werken uit het concertprogramma ademen een soortgelijke melancholie en (bijna-)obsessie met de dood. Maar er zitten ook uitgesproken vrolijke, soms zelfs scabreuze liederen tussen, zoals Cucu (over een bedrogen echtgenoot) en Calabaza, waarin de vormen van de minnares vergeleken worden met die van een flespompoen. Toch is de dood nooit ver weg: in het uitbundige carnavalslied Hoy comamos worden de feestvierders aangespoord om zich te buiten te gaan, ‘want morgen komt de dood’. Maar ook kerkmuziek komt aan bod. Zo zingt en speelt de Compagnie onder meer het ingetogen Ave verum van Francisco de Peñalosa. En het concert wordt besloten met het indrukwekkende vijfstemmige Ave virgo sanctissima van Francisco Guerrero, de polyfone wegbereider van de al genoemde De Victoria en De Morales.

De Nijmeegse Compagnie Dufay bestaat uit zes zangers en drie instrumentalisten die spelen op copieën van zestiende-eeuwse vedels, gambas, slagwerk en blaasinstrumenten. Het geheel staat onder leiding van Jan Groos. Tijdens het concert worden de diverse werken kort toegelicht en in hun (historische) context geplaatst. Dirigent Jan Groos heeft veel kennis en ervaring in de oude muziek van 500 tot 1500 en werkte ondermeer als muziekjournalist voor “de Gelderlander”.

Meer informatie Koffieconcerten: