BESTEL
HIER UW
TICKETS

Koffieconcert in de Wapenzaal – Pythagoras Kwartet

Zondag 14 juli 12.00 - 13.00 uur

Het Pythagoras Kwartet (www.pythagoraskwartet.nl), bestaande uit  Frederik Bas en Hein Otto Folkerts (viool), Lucas Hagemans (altviool) , Werner Marinelli (cello) wordt opgericht door vier musici die allen een exacte studie afgerond hebben (3 x natuurkunde en 1 x wiskunde), vandaar ook de keuze voor Pythagoras als naamgever van ons kwartet. Zelf muziek maken is onze passie. Musiceren biedt tevens een mooie balans tussen de exacte en creatieve hersenhelften.

Het kwartet repeteert frequent bij elkaar thuis, bestudeert ieder werk zeer grondig en neemt regelmatig les om het kwartetspel op een hoger niveau te tillen. In de loop der jaren krijgen wij les van Theo Olof en Gertjan Leuverink (oud Concertgebouworkest), Cindy Albracht, Meintje de Roest en Anne Wiersum (Gelders Orkest), Laura de Lange (concertpianiste), Lucas Vis (dirigent, componist en cellist), en voor dit programma specifiek van David Rabinovich (Amsterdam Baroque Orchestra).

Naast strijkkwartetten speelt het Pythagoras Kwartet ook mee in bijzondere projecten. Zo wordt in 2017 een Samuel de Lange programma ingestudeerd voor een verjaardagsconcert van een betachterkleinzoon van Samuels broer Daniël, met medewerking van 2 betachterkleindochters Laura de Lange (piano) en Adeline Marinelli-Van Campen (viool), alsmede Martha Bosch (sopraan). Het programma bestaat uit delen uit de 2e cellosonate, het 2e strijkkwartet, het pianokwintet, diverse liederen voor sopraan en piano, en de liedcyclus Ein Frühes Liebesleben voor sopraan, strijkkwartet en harp, gespeeld op piano.

Programma zondag 14 juli:
Dimitri Sjostakovitsj (1906-1975), strijkkwartet nr. 8, Op. 110, in c
Johannes Brahms (1833-1897), strijkkwartet nr. 2, Op. 51/2, in a

Sjostakovitsj componeert dit 5-delige strijkkwartet in slechts 3 dagen in de zomer van 1960, in Dresden, waar hij de puinhopen van de bombardementen van de geallieerden ziet. Volgens de bladmuziek is het werk opgedragen “Ter nagedachtenis van de slachtoffers van fascisme en oorlog”. Volgens een vriend zou Sjostakovitsj na het schrijven van het werk zelfmoord hebben willen plegen. In het kwartet zijn veel citaten uit andere werken te horen, het begint met de beroemde vertoning van zijn eigen naam DSCH (D-Es-C-B).

De schaduw van de grote Beethoven over zich heen voelend wacht Brahms tot z’n 40e met het uitgeven van zijn eerste 2 kwartetten Opus 51. Op 51/2 is het meer lyrische van de twee. Meteen bij de opening vertoont Brahms het motto Frei aber einsam (F-A-E) van zijn goede vriend, de violist Joachim. Het 4e deel is gemodelleerd naar een Hongaarse czardas volksdans te horen.

Meer informatie Koffieconcerten:
  • Entree: voor dit concert geldt het reguliere entreetarief: Bezoekersinfo.
  • Kaartverkoop start om 11.00 uur aan de kassa
  • Vooraf reserveren? Dat kan alleen online via  “Bestel tickets
  • Bezoekt u regelmatig een concert op zondag: word Vriend van het Kasteel en geniet van de voordelen