BESTEL
HIER UW
TICKETS

Uit het depot – In de spotlights

juni - juli 2019

Depotstuk van de maanden juni en juli 2019

In de Ridderzaal van Kasteel Heeswijk treffen we een reiskoffer van de baron met aan de binnenkant dit etiket.

Wat vertelt ons dit?

Reizen op standDeze hutkoffer ging op reis met de familie Van den Bogaerde, dat weten we dankzij de geel-blauwe strepen, de kleuren van het wapen Van den Bogaerde, op de zijkanten. Zou het de koffer van baron Henri van den Bogaerde (1849-1895) zijn? Die vertrok eind 1892 naar Zuid-Afrika, om in dienst van de Nederlandsche Maatschappij bij de spoorwegbouw daar te werken. Of gebruikte zijn vrouw Manuela de Looz-Corswarem (1861-1919) de koffer als ze naar een kuuroord reisde vanwege haar zwakke gezondheid?

De hutkoffer begon zijn reizen in Brussel, in Maison PH. Stockman, een luxewinkel gelegen op nummers 1-3 in de prestigieuze Galerie du Roi in de Galeries St. Hubert. Wanneer precies, dat weten we niet, maar het zal rond 1890-1910 geweest zijn. Toen was dit type hutkoffer in trek, met twee sloten en houten banden. Het materiaal van de wanden werd wat dunner, waardoor het gewicht flink afnam. De koffer bleef stevig door de halfronde houten verstevigingsbanden.

Om meer weten over de eigenaar en de reizen die de koffer maakte, ben je van harte welkom de expositie Reizen op stand te bezoek. Deze expositie is te bezichtigen tot 1 september.