BESTEL
HIER UW
TICKETS

17 september 1944 – 2019 75 jaar vrijheid!

14 - 22 september 2019

MonumentKasteel Heeswijk 75 jaar vrijheid!

Op zondag 17 september 1944 landen meer dan 600 Amerikaanse parachutisten rondom het kasteel. Het is het 1e bataljon van het 501e regiment van de 101e Airborne Division de ‘Screaming Eagles’. Ze moeten bruggen veroveren in Veghel, als onderdeel van operatie Market Garden. Ook andere bruggen van de Belgische grens tot Arnhem moeten worden veroverd. Een Brits landleger kan dan razendsnel oprukken naar het centrum van ons land.

Bij de landing komen nogal wat parachutisten in de bomen terecht. Sommigen van hen raken daarbij gewond.

Ondertussen hebben andere Screaming Eagles zich voor het kasteel verzameld. Ze ontdekken, dat ze op de verkeerde plek zijn geland. Hun eigenlijke landingsplaats was gepland bij Kasteel Zwanenburg tussen Dinter en Veghel. Vandaar uit hadden ze naar de Veghelse bruggen gemoeten. Dat is veel verder! Ze moeten snel weg. Hierbij sluit zich ook de aalmoezenier van het bataljon aan: Father Francis Sampson, bij zijn landing belande Sampson in de slotgracht in de buurt van het eiland.

Tijdens operatie Market-Garden maakten zij samen met andere luchtlandingseenheden de weg vrij voor de oprukkende geallieerde legers. Door hun heldhaftige strijd werd dit deel van Nederland verlost van het zware juk der bezetting. Uit dankbaarheid hiervoor werd dit monument opgericht.

Tegenover het monument in de bocht ligt de steen van de Liberation Route. Klik voor meer informatie

Het monument is vrij toegankelijk via de lanen van het landgoed.

liberation route steen